Blog

Altijd en overal toegang tot uw gegevens via een webapplicatie?

Wat is een webapplicatie?

Een webapplicatie vergemakkelijkt de werking van uw bedrijf. Het automatiseert en vereenvoudigt uw bedrijfsprocessen. Denk maar aan facturatie, stockbeheer, communicatie en diverse administratieve taken.

Hoe werkt het?

Een webapplicatie wordt niet geïnstalleerd op uw computer maar geopend via een webbrowser; bijvoorbeeld Google Chrome, Microsoft Edge, Safari, … Deze applicaties functioneren dan ook op meerdere apparaten zoals een desktop, tablet en smartphone. Hierdoor heeft u altijd en overal toegang tot het systeem mits er internetverbinding aanwezig is.

Webapplicaties zijn alomtegenwoordig. U komt ze ongetwijfeld tegen in het dagelijkse leven en ook u maakt er reeds gebruik van. Goede voorbeelden van webapplicaties zijn mailboxen, denk maar aan Outlook of Gmail. Hierbij is het mogelijk om op verschillende toestellen uw mails te lezen, maar ook om bijvoorbeeld een agenda te beheren. Social media platformen en webshops maken hier ook gebruik van.

Wat is het verschil tussen een webapplicatie en een website?

Het grote verschil tussen beiden is dat u een website bezoekt en een webapplicatie gebruikt.

Een website is een verzameling van meerdere webpagina’s waarbij u de bezoeker informeert over uw producten en diensten. Het is mogelijk om een brochure te tonen, een product aan te bieden of algemene informatie mee te delen. Het doelpubliek van een website kan heel erg breed zijn.

Een webapplicatie daarentegen is een interactieve plaats waar specifieke gebruikerscontent getoond wordt. Deze applicatie wordt vooral gebruikt door personeel of klanten nadat ze een login en wachtwoord moeten ingeven. Eens aangemeld kunnen bepaalde taken uitgevoerd worden, zoals plannen, uitvoeren, berichten versturen, …

Wanneer u graag een website wil laten bouwen voor uw onderneming kiest u voor een webdesigner. Voor het bouwen van een webapplicatie kiest u voor een partner in software zoals Qustomized.

Waarom is zo’n applicatie belangrijk voor uw bedrijf?

Vaak wordt er gewerkt met software die geïnstalleerd moet worden op de computers of het netwerk van de onderneming. Deze installatie vereist veel manueel werk, maar ook het uitvoeren van updates neemt veel extra tijd in beslag voor zowel de ontwikkelaar als de gebruiker.

Door het implementeren van een webapplicatie kunt u kostbare tijd besteden aan uw kernactiviteiten.

Aangezien een webapplicatie op het internet gebruikt wordt, kan er snel en makkelijk informatie gedeeld worden. Dit kan naar wie en wanneer u maar wil via eender welk kanaal. Zo is het mogelijk om rechtstreeks met de juiste doelgroep te communiceren. De softwareontwikkelaar stelt het doelpubliek van de webapplicatie in. Bespreek dit goed op voorhand zodat er geen doelgroepen worden uitgesloten.

U kan meerdere webapplicaties koppelen aan elkaar om het gebruik te optimaliseren. Bijvoorbeeld een webshop connecteren aan een betalingssysteem, zodat klanten op een eenvoudige manier hun betaling kunnen afronden. Deze twee webapplicaties communiceren vlot met elkaar, in tegenstelling tot het connecteren van andere analoge systemen.

Blijft de veiligheid van mijn bedrijf gegarandeerd?

Bij het gebruik van een webapplicatie is het mogelijk om de bezoekers te laten inloggen met een login of e-mailadres en wachtwoord. Op deze manier blijven de gegevens van zowel uw bedrijf als de gebruiker beveiligd. Indien u kritieke gegevens wenst op te slaan, is het mogelijk om extra beveiliging toe te voegen zodat de gegevens onleesbaar gemaakt worden voor buitenstaanders.

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw webapplicatie extra te beveiligen:

  • Database encryptie: hierbij wordt de informatie versleuteld
  • Wachtwoord: deze is alleen instelbaar door de gebruiker zelf i.p.v. dat deze aangemaakt wordt door de beheerder
  • Hashing: veilig opslaan van de wachtwoorden
  • IP adres bevestigen: bij het aanmelden vanaf een nieuwe locatie wordt er een mail verstuurd naar de beheerder om de activiteit te controleren.
  • Two factor authentication: na het aanmelden moet de gebruiker een code bevestigen via zijn een app op zijn/haar smartphone
  • Single sign on: hiermee kan er éénmalig ingelogd waarna er toegang gegeven wordt tot meerdere applicaties. Dit is gemakkelijk voor bedrijven aangezien de inlogkeuze bij de beheerder blijft.

Is een webapplicatie makkelijk te installeren?

Het ontwikkelen van een webapplicatie wordt door de softwareontwikkelaar gedaan, in samenspraak met de klant. Zodra deze afgewerkt is, plaatst de ontwikkelaar de applicatie op een server zodat alle gebruikers toegang krijgen.

Dit maakt het eenvoudig aangezien er geen updates meer manueel dienen te gebeuren. Ook uitbreidingen kunnen vanop afstand uitgevoerd worden zonder storingen aan de normale werking van de webapplicatie.

Qustomized helpt u door een webapplicatie op maat te maken

Om een webapplicatie te bouwen die echt voor u werkt, luisteren we in de eerste plaats naar uw behoeften en bekijken we de haalbaarheid binnen uw budget en de verwachte levertermijn. Pas dan kunnen we u een webapplicatie garanderen die 100% aan uw verwachtingen voldoet.

Wilt u aan de slag gaan met uw eigen webapplicatie? Contacteer ons dan gerust voor een vrijblijvende afspraak!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Uw bedrijf performanter
dankzij onze software op maat.