Blog

Waarom kiezen voor een ERP-systeem?

Wat is een ERP?

ERP is een software die de complexe processen van een bedrijf beheert. Een ERP-systeem creëert processen die dagdagelijkse zaken gemakkelijk runnen/beheren, zoals bijvoorbeeld het beheer van verkoop, voorraad en productie. De software is ideaal voor het organiseren van bedrijfssystemen, omdat de gegevens nauwkeurig zijn en gedeeld worden met de medewerkers van uw bedrijf. Dergelijk systeem zorgt ervoor dat bedrijven meer controle hebben over de bedrijfsprocessen, waardoor ondernemingen tijd en geld besparen.

Excel is het meest populaire en verkozen programma bij de start van een bedrijf. Het is een uitstekend programma om informatie mee te verzamelen, organiseren en sorteren, maar het ontbreekt de capaciteit om te integreren met de verschillende afdelingen binnen een bedrijf en om trends te analyseren.

Bedrijven vinden het vaak noodzakelijk om over te stappen van Excel naar een ERP-systeem wanneer ze statistieken nodig hebben om belangrijke beslissingen te nemen. Gewoonlijk voordat er sprake is van grote groei.

Pros & cons

Excel is een zeer manueel programma. Wanneer hier iets misloopt en een medewerker kan het niet zelf oplossen (bv. wanneer er iets misloopt met een complexe formule), dan staat alles al snel stil. Met de automatisering die ERP-systemen bieden verkleint de foutenmarge door menselijke fouten aanzienlijk. Excel vertrouwt op handmatige invoer, terwijl ERP dit allemaal kan automatiseren maar ook informatie kan integreren. Excel verzamelt gegevens uit verschillende bronnen op verschillende locaties, waardoor het moeilijk is om informatie te vinden wanneer u die het meest nodig heeft. Naast de mogelijkheid om verschillende processen en middelen vanuit een centrale locatie te coördineren, stellen ERP-systemen medewerkers in staat om optimaal te werken. Een ERP-systeem werkt steeds actief, 24 op 7 zonder input van een gebruiker.

ERP-software zorgt ervoor dat u niet langer manueel data dient in te voeren, wat noodzakelijk is bij Excel. Bovendien kan u met een ERP-systeem makkelijk trends analyseren door middel van de verscheidene rapporteringsmiddelen en analysetools. Daarnaast kan u met een ERP-systeem rekenen op real-time data. Wanneer er aanpassingen gebeuren, worden deze live geüpdatet, waardoor iedereen steeds op de hoogte is van de laatste informatie. Het risico op foute en/of trage beslissingen wordt hierdoor geminimaliseerd.

De opties voor een ERP-systeem

Op de dag van vandaag bestaan er enorm veel opties voor ERP-software. Daarin kan u kiezen voor een standaard ERP-pakket, maar ook voor een ERP-systeem ontworpen op maat van uw onderneming. Door een oplossing op maat bent u er zeker van dat het systeem helemaal voldoet aan uw eigen verwachtingen en de noden van uw bedrijf, omdat u hier ook eigen input en die van de medewerkers kan geven. Bovendien is ERP-software op maat erg interessant wanneer u zeer specifieke en/of complexe bedrijfsprocessen heeft. Een standaard ERP-pakket kan daar tekort schieten.

Zo kan een ERP-pakket op maat van uw bedrijf volgende grote bouwblokken bevatten:

 • Aankoopbeheer
 • Verkoopbeheer
 • Klantenbeheer
 • Voorraadbeheer
 • Planningstool
 • Projectbeheer
 • Uurregistratie
 • Personeelsbeheer
 • Facturatiemodule
 • Distributiebeheer
 • Rapportage
 • Externe koppelingen

Wanneer uw onderneming complexe bedrijfsprocessen heeft, zijn er meer opties beschikbaar bij een ERP-systeem, al dan niet op maat. Door ERP te implementeren binnen uw onderneming bent u in de mogelijkheid om het bedrijf te zien in het grote geheel, maar ook in detail. Met Excel loopt u al snel tegen de limieten van het systeem aan, maar kan een perfecte tool zijn gedurende de start van uw onderneming.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Uw bedrijf performanter
dankzij onze software op maat.