Blog

Hoe kan je je voorraad overzichtelijk maken en houden

Zit je soms onverwacht zonder stock van een bepaald product? Zie je soms ook door de bomen het bos niet meer bij het beheren van al je artikelen in voorraad? Hieronder geven we enkele tips om het bos tevoorschijn te laten komen!

1. Productassortiment

Het assortiment heeft een grote invloed op het voorraadbeheer. Hoe meer producten je in voorraad hebt, hoe meer kosten je hebt. Maar ook meer keuze, wat sommige klanten toch waarderen. Best maak je dus een analyse van het assortiment op basis van omzet en marge om onderscheid te maken tussen producten die geld opbrengen en geld kosten. Aan de hand hiervan kun je een optimale productendatabase samenstellen.

2. Minimumvoorraden

De minimumvoorraad is de hoeveelheid voorraad die je hanteert om een zekerheid in te bouwen. Dit is het minimum aantal artikels dat je van een product in voorraad wil hebben. Hanteer dit minimum als bestelniveau en bestel artikels bij tot je terug je maximumaantal in voorraad hebt.

3. De ideale bestellingsgrootte

Sommige leveranciers hanteren een bepaalde bestelhoeveelheid. Bevraag je hierover op voorhand bij verschillende leveranciers zodat je de meest geschikte leverancier kan kiezen.

De aankoopprijs is hierbij natuurlijk van belang, maar wanneer je in grote hoeveelheden moet bestellen worden je voorraadkosten dan weer hoger. Maak dus een goede afweging.

4. Leveranciersmanagement

Worden producten altijd op tijd, in de juiste hoeveelheid en tegen de juiste prijs geleverd? Met andere woorden, kun je vertrouwen op je leveranciers? Een goede vertrouwensband met leveranciers samen met de juiste bestelhoeveelheden kan je een concurrentievoordeel op lange termijn opleveren.

Om al deze zaken beheersbaar te maken, heb je natuurlijk nood aan een degelijk warehouse management system (WMS) dat voldoet aan jouw specifieke noden. Daarom werken we met ons systeem altijd op maat van onze klanten en configureren we het WMS zo gebruiksvriendelijk en laagdrempelig mogelijk. Heb je interesse om ons voorraadbeheer aan het werk te zien?

Bekijk de mogelijkheden en contacteer ons dan gerust voor een vrijblijvende afspraak!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Uw bedrijf performanter
dankzij onze software op maat.